søndag 16. september 2012

En historisk seier!

I går ble siste del av årets Birkebeinerarrangement gjennomført. Birkebeinerløpet på ca 20 km i helt ny trasè. 16 av årets 20 km gikk på sti, resten var grusveier - det vil si et ordentlig terrengløp.Siden forrige helg har jeg slitt med en meget vond legg. Problemet har vært et senefeste der stortåsena fester seg til leggen. Det har vært og er fremdeles veldig betent. Såpass betent at treninga denne uka har foregått med rulleski på beina. Mange timer rein pigging har det blitt. Leggen er av dobbel størrelse og forferdelig vond. Spesielt med nedoverbakkeløping.

Skaden oppstod under forrige helgs Hallingløp. Mot toppen av en slalombakke, ble leggen plutselig skikkelig vond og veien ned mot mål ble smertefull. Derfor har jeg vært veldig usikker på gårsdagens Birkebeinerløp. Har på en måte ikke trodd at jeg skulle klare å løpe det og forberedt meg deretter. Løp en intervall noen dager før løpet for å teste og det gikk helt OK. Tørte ikke løpe full fart og kjente etter ved hvert eneste tråkk. Litt vondt, men det var til å leve med. Fredag tok jeg en langtur på rulleski. Fortsatt usikker på å løpe dagen derpå.

Sjelden har jeg vært så lite gira på å løpe fort under en konkurranse som jeg var i går. Jeg var livredd for at det skulle gjøre for vondt og at neste helgs løp skulle gå fløyten. Så kort oppsummert var gårsdagens konkurranse elendig gjennomført. I starten tok jeg teten, men med lettsko som egner seg best på vei, ble feste i motbakkene fra start altfor dårlig. Med en legg som var hoven/stiv og med nok "spinning" på stiene, ble farten laber. I nedoverbakkene løp jeg helt håpløst dårlig og innså at Veronika Blom, Ragnhild Kvarberg og Heidi Mårtenson bare måtte få løpe. Da vi omsider kom inn på grusveien etter passerieng Sjøseterveien fikk jeg imidlertid opp farten ganske så bra og tok raskt igjen Ragnhild. Fikk etterhvert se ryggen til Heidi og tok inn henne også. Lå da som nummer 2 i løpet og så at Veronika ikke var langt foran. Det tok ikke lang tid før vi nesten var samlet, men de siste 3,5 km var det først et strekke med bratt nedoverbakke på sti med relativt mye gjørme. Jeg klarte rett og slett ikke å løpe, skoene slapp underlaget på hvert steg og i frykt for at leggen skulle bli vond satte jeg ned farten. Veronika og Heidi forsvant i raskt tempo nedover. Veronika som den hvasseste og fikk med det en god luke.
Veronika vant årets løp med et minutt på Heidi og jeg noen sekunder bak der igjen.

Det de fleste var mest spente på var om jeg klarte å vinne trippelen for 3.året på rad. På en vanlig dag var jeg sikker på at det kunne være mulig å ta seieren, men med det løpet jeg presterte i går var jeg rimelig spent på om det gikk å hente inn de minuttene jeg lå bak. De jentene jeg kjempet mot er godt trente jenter og verdige vinnere begge 2. Underveis i løpet fikk jeg gode tilbakemeldinger i forhold til Mari Brox. Derfor var det bare å vente på Berit Gjelten som startet 35 minutter bak kvinner elite. Hele tiden så vi hennes passeringstider i forhold til mine. Det mest utslagsgivende, var strekket mellom Mesnasaga og Kroken. Her løp jeg tydeligvis fort i forhold til mine konkurrenter.

Berit Gjelten kom i mål drøye 2 minutter etter min totale trippeltid og derfor kunne jeg strekke armene i været og konstatere at jeg kan gi meg med trippelsatsinga med 3 seire på rad. Dette er det ingen som har klart før. Gøy det å være den første. Allikevel må jeg takke for den gode kjempinga fra både Mari og Berit. Skikkelig artig at det er så spennende til siste slutt.

Så alt i alt fikk jeg ganske bra betalt ut av sesongens dårligste løp. Løypa var fin, og jeg vet nå at terrengsko er redskapen man har på beina i en slik konkurranse. Så også 2 friske og raske bein! Utrolig hvor hemmet man blir av en slik filleting...Så om 6 dager er det et nytt løp i Oslo. Jeg håper inderlig at hevelsen går ned. I dag er det ikke vondt, så det tar jeg som et godt - kjempe godt tegn. Nå må jeg bare ta meg selv i nakkeskinnet og ikke provosere det noe mer.

Uansett så blir det en lett treningsuke, mye lettere enn forrige uke. Helt etter planen for å løpe fort på den neste konkurransen. Nå har jeg iallefall begynt å glede meg. For nå vet jeg at jeg har kontroll på beinet og er ikke usikker på om jeg kan starte eller ikke...

Her er noen linker fra gårsdagens løp:

http://www.langrenn.com/-de-sier-jeg-skal-selge-skiene-mine.5090977-1743.html

http://www.kondis.no/veronika-blom-vant-i-debuten.5090990-127676.html

http://www.oa.no/sport/article6237819.ece

http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/hedmark_og_oppland/1.8323506

http://www.skiaktiv.no/artikkel/2613/trippelvinner-med-store-ambisjoner.html
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar