søndag 15. juli 2012

Da løpeskoene teller - mitt valg er ADIDAS!

Løpesko eller joggesko om du vil er viktig, uansett. Beina og føttene skal bære oss hele livet. Helt fra vi tar våre første skritt, til livet ebber ut.
En god løpesko utgjør en stor prosentandel i forhold til gleden av turen du tilbakelegger. Hvis skoen klemmer et sted, gir deg gnagsår eller at den rett og slett er en feil modell for deg, blir turen vond og lysten til å ta en ny tur blir mindre. Derfor brenner jeg for gode sko... Det er faktisk en av de viktigste grunnene for at nettopp du skal bli glad i å bevege deg, bruke kroppen og kjenne at du lever.

Etter mange år med trening og mange skopar utløpt, har jeg funnet MINE favoritter. Jeg legger vekt på MINE. Det er ikke slik at alle sko passer for alle. Vi er alle unike og ulike individer. Ingen av oss har like føtter. Derfor er det svært viktig at du finner dine favoritter og tørr å prøve litt forskjellig.

Stol på førsteintrykket av den skoen du prøver, det er ofte det som avgjør. En joggesko løper du aldri inn, slik du gjør med en pensko.

Pronasjon er fotens naturlige støtdemping
Løping er en svært monoton aktivitet. Hver gang du setter ned foten i et løpesteg, påføres foten et trykk på 3-4 ganger kroppsvekten. 300 kgs trykk om du veier 75 kg. 1000 ganger i løpet av en km. Dette hadde ikke beina dine tålt om de skulle tatt i mot hele trykket i en smell. Derfor møter foten underlaget i en så lang bevegelse som mulig og demper støtet. Denne bevegelsen kalles pronasjon.

Yttersiden av hælen er første kontaktpunkt med bakken. Etterhvert som mer av tyngden kommer på foten, dreier den mot stortåballen på innsiden. Bevegelsen har samme funksjon som når vi svikter i knærne etter et hopp – trykket fordeles over tid og alle fotens deler kan ta sin del av belastningen.

Når rotasjonen er for kraftig kalles det overpronasjon


Foten kastes for langt og for kraftig over mot den ene siden. Denne rotasjonen forplanter seg i alle knokkelhaugens sammenføyninger og kan gi belastningsskader i ankel, kne og hofte når den fortsetter over lang tid – som når du sluker mil langs landeveien.

Overpronasjon bør korrigeres for ikke å gi belastningsskader


Dersom foten din overpronerer, er det derfor viktig at du bruker en sko som korrigerer for dette ved å være ekstra sidestabil. En overpronasjonssko bremser denne rotasjonen slik at du unngår unødig slitasje og feilbelastninger med smertefulle belastningsskader som følge.

Annenhver løper overpronerer


Omtrent 40 % har normal pronasjon og trenger ikke ekstra stabilitet. Resten, omtrent 10 %, underpronerer. De har for lite naturlig demping og trenger derfor ekstra støtdemping.

Det er umulig å si om du overpronerer uten å se foten din i bevegelse.
Men sjansen for at du gjør nettopp det er altså 50 %.

Med dette ønsker jeg å si at ALLE som ønsker å ta vare på sine føtter tar turen til en Løplabbet butikk. Der er de eksperter på løp og produktene de selger. De bruker tid på deg som kunde og hjelper deg, så langt det lar seg gjøre, med å finne en mest mulig rikitg sko for deg.

Selv jobber jeg litt på Intersport Gjøvik. Her har vi også bra med kompetanse på løping og flere av oss har prøvd skoene mye. Vi har ikke tredemølle slik at vi kan se ditt steg i fart, men vi har Footbalace som vi kan finne ut hvilken type pronasjon du har.

Jeg har normalpronasjon og forholdsvis smale føtter. Adidas har i en årrekke lagd sko for den ypperste elite innen flere idretter. Helt fra jeg var liten har jeg løpt med Adidas, men jeg har også prøvd de fleste andre merker. Med dette har jeg funnet ut at de passer mine føtter best. De sitter rett og slett bare veldig bra på, og jeg kan løpe en maraton med en helt ny/uprøvd sko.

Her er mine Adidas favoritter:

ADIZERO ADIOS:
                                     


Dette er den beste skoen for lengre konkurranser, type halvmaraton og maraton. En sko der du føler beina letter fra bakken og du får lyst til å løpe fort!
 
 ADISTAR RIDE:
 Den beste mengdetreningsskoen og den skotypen den "vanlige" mannen i gata bør kjøpe for trening.
God stabilitet og støtdemping. Samtidig er den lett og god å løpe med.

ADIZERO FEATHER 2.0:

                                     

                                   
 Dette er skoen jeg brukte under Midnight Sun Marathon i Tromsø. Denne er enda lettere enn Adizero Adios og passer nok best for type 10 km og halvmaraton løp. Innfridde til ny pers ved første bruk!

ADIZERO TEMPO:



 Dette er på en måte min type mengdetreningssko. Den er såpass bra dempet at for oss som løper daglig kan bruke denne til den typen bruk. For de som ønsker en sko nummer 2, er dette er perfekt modell for deg som ønsker en raskere sko til intervaller eller økter med mer fart.

ADIZERO XT:

  



 Dette er min favoritt i terrenget. Et fantastisk bra grep og en veldig god løpsfølelse. Continental gummien Adidas bruker i sålen, er gull verdt for disse skoene. Du kan løpe avslappet og trygt, selv i gjørme. Terrengløp med stein, stubber osv er denne god. Tåler også noe løping på grusveier.                               

1 kommentar:

  1. Dette var godt lesestoff på en søndagskveld. Har prøvd andre merker på sko. Men faller alltid tilbake på Adidas....Tror jeg har skaffet "de" noen kunder også ;-)Tempo er en modell jeg nå har lyst til å teste.....

    SvarSlett